Welkom op deze Rowold_site.

Deze site gaat over de familienaam Rowold en over de Rowold’s in Nederland. Dat zijn er niet veel, in het Nederlandse telefoonboek komen er maar 3 voor, maar er zijn er meer.

Er zijn verschillende schrijfwijze van de naam Rowold, want het kan ook als Rowolt, Rohwolt, Rohwoldt, Rodewold of Rowohlt etc. Ook wordt vaak een schrijffout gemaakt en wordt de naam als Rowald gespeld. Zo ook in het bevolkingsregister, zodat er in Nederland een klein stukje familie met de achternaam Rowald rond loopt.


De naam is vermoedelijk afgeleid van Rodewald wat in het altsaksisch  ‘Hroher’ = Ruhm en ‘waltan, wolt’ betekent heersen, daarmee kom je op ‘’Roemheerser’.  Wat je daar verder mee komt moet je zelf maar zien.

Hoewel de naam een Duitse afkomst is, wonen de meeste Rowold’s in de Verenigde Staten. Veel in Texas waar ze rond 1900 zijn gaan wonen als emigrant uit Duitsland. De naam komt in Duitsland voor in de omgeving van Bremen, Oldenburg, Donnerswee en in de Harz.


In Nederland gaf de volkstelling in 1947 de volgende telling aan:

Groningen         2;           

Noord Holland  16, waarvan 8 in Amsterdam

In de overige provincies zijn geen Rowold’s geteld.


Daar ik in december 1947 geboren ben zat ik er niet tussen. De spreiding in 2007 laat zien dat er veel in de randstad wonen en een deel in Groningen  in totaal 15 personen


Klik hier voor:

over genealogie

Over Oldenburg
Mocht er iemand zijn die aanspraak maakt op iets wat op site wordt getoond dan kan je mailen naar: paulrowold@hotmail.com

Home. De vroege geschiedenis. Over Oldenburg. Hollandgängerei. Rowold's in Amsterdam. Parenteel.